Intercanvi Velo-Bici.cat 2013

Anirem publicant les novetats del grup d'alumnes de 3r d'ESO que s'ha desplaçat a Santa Coloma de Farners així com ens vagin arribant:

1r dia:16/3/13 Ahir dissabte, durant el viatge tot va funcionat perfectament. Puntualitat, bon temps, bon comportament de tots els alumnes, ...

Avui matí, rebuda sensacional dels alumnes, pares i professors de l'ies de Santa Coloma de Farners. Després de les presentacions inicials, ens han rebut amb un bon berenar. A la tarda descoberta de la ciutat de Girona. Sembla que els hi ha agradat molt.

.

Primera ruta: La plana de la Selva.
38 km
La primera ruta, bastant planera en el seu recorregut, primer ens ha portat a Brunyola, un petit poble situat a dalt d'un turó. Entre espessos boscos d'alzines sureres i precioses fagedes, hem arribat al Volcà de la Crossa, situat just al damunt de la falla que separa les Guilleries de la Plana de la Selva. Ens han explicat que és el volcà amb el cràter més gran de tota la penísula amb un diàmetre de 1250 m. En la zona més alta del límit del cràter hem visitat el puig de Sant Llop amb una antiga capella d'orígen romànic.
Cap al migdia hem visitat el mas Bés, una enorme explotació ramadera amb 1.000 vaques dedicades a la producció lletera i un complement molt interessant que produeix energia elèctrica amb el biogàs dels purins de la granja.
Després els pares de Vilobí ens esperaven amb una excel·lent paella. Quin dinar ! Tot un luxe en un paratge meravellós.
La ruta ha seguit pel traçat del riu Onyar, on hem visitat la resclosa d'en Borra.
A les 17:00 h. arribàvem a l'institut i a les 18:00 hem tingut la recepció del batlle i la regidora d'educació de Santa Coloma.

Segona ruta:

40 km. i uns 1.000 d'ascenció acumulada.

Avui hem fet la que segurament serà la sortida més dura d'aquesta edició. De totes formes, tot i alguns gemecs que podem considerar com a comprensibles, els al·lots i al·lotes s'han comportat molt bé i poden estar orgullosos/es d'haver superat la prova amb èxit. La jornada ha començat amb l'ascensió a l'Albó, un mas situat en un dels cims de la serralada de les Guilleries, on hem berenat. Després hem continuat amb la dura ascensió a l'ermita del Pedró, una de les 10 de la ruta de les ermites que, en part, podrem disfrutar de fer el pròxim dijous. Un cop realitzat un merescut descans, hem seguit fins al mas del Sobirà, el més gran de la comarca, on un professor de l'institut de Santa Coloma, especialista en història medieval i que ha publicat alguns treballs sobre el tema, ens ha fet una breu exposició sobre la història de la contrada. Seguidament, i després d'haver disfrutat de les fantàstiques vistes que el mas ens oferia, hem iniciat el descens cap a Santa Coloma, el qual ha estat ràpid i sense incidències, a part de molt més suau que la pujada.

Tercera ruta: Pantà de Susqueda-Anglès-Brunyola.
42 km.

Avui matí, com cada dia, tots érem a les 8:00 h. a l'institut per escoltar la presentació de la ruta. En aquesta ruta les guies han sigut totes les al·lotes del grup de Santa Coloma. Després hem carregat les velos en camions i furgonetes i amb bus hem pujat fins la cinglera del Far que ens ha sorprès amb un paisatge magnífic. Hem començat la ruta amb una baixada fantàstica, molt ràpida i polida, que ens ha portat fins el pantà de Susqueda. Després de berenar, un tècnic de Fecsa ens ha explicat el funcionament del sistema Sau-Susqueda-El Pasteral i hem pogut visitar una de les galeries interiors de la presa. Hem seguit baixant fins el "carrilet"; una antiga via de tren que ara s'utilitza per anar en bicicleta i pasetjar a peu. Passant per Anglès la ruta ha seguit fins a Brunyola on hem dinat. Al capvespre la ruta s'ha aturat en un camp d'avellaners on en Pere Arbonés, en ha explicat els secrets i les dificultats d'aquest cultiu. Una altre jornada els catalans ens han sorprès amb una ruta molt interessant. Variada, amb molta baixada i amb la que hem aprés moltes coses.

Ruta 4. El castell de Farners i la ruta de les ermites.
Aquesta ruta ha estat molt variada. Per començar, una part important de l'alumnat la va començar amb retard degut a que varen realitzar les proves Cangur de matemàtiques juntament amb altres al·lots i al·lotes de diferents centres de la comarca. Va ser una experiència interessant, que va començar amb una lectura de poemes musicats, un dels quals de Ponç Pons llegit per una de les nostres joves. La resta del grup va partir cap al castell i l'ermita de Farners, on ens vam reunir cap al migdia i un poc més tard del que estava previst, fet pel qual no vam poder visitar ermites com les de Santa Victòria Sauleda i Sant Pere Cercada, però vam passar per la falda de la d'Argimon. L'alumnat va acabar la jornada de la forma més relaxant possible en les modernes instal·lacions del centre lúdic termal Magma.