CRÒNIQUES DES DE MENORCA. DILLUNS 29 D'ABRIL DE 2019

1a ruta velo-bici.
Avui dilluns hem pres contacte amb el pedreny menorquí. Uns s’ho han passat bomba i d’altres han patit una mica.

Com és habitual ens hem trobat a les vuit del matí a l’institut. Des de dissabte que no sabem res dels alumnes colomencs però per la cara que feien segur que s’ho han passat la mar de bé.

Després de les primeres indicacions sobre com anirà la setmana els alumnes guia ens han presentat els continguts de la ruta:

• Fitxa de la ruta.
• Importància dels sistemes dunars com a ecosistema.
• Explotacions ramaderes a Menorca
• Elaboració de formatge de Menorca.
• Festes de Sant Joan a Ciutadella de Menorca

Els alumnes guia ho han fet molt bé i ens han il•lustrat a la perfecció sobre cadascun dels temes. El més sensible i difícil ha estat el tema de les festes de Sant Joan. L’han explicat dos companys menorquins que ho viuen cada any en primera persona a sobre del cavall i ha quedat molt clar que és part molt important de les seves vides.

Passades les nou del matí ha arribat la policia i ens ha tret de Ciutadella. La policia local ens ha acompanyat, aturant el transit, per poder circular sense problemes per la ronda sud de Ciutadella. Hem enfilat el camí de s’Hort de ses Taronges i hem sortit prop del Cap d’Artruix i passat el far i l’urbanització de cala’n Bosch hem trobat el Camí de Cavalls. Fins aquí el camí ha estat plàcid, camins rurals, urbanització, asfalt,...fàcil. Amb el Camí de Cavalls han començat els problemes; pedres i més pedres que dificultaven la conducció de les bicicletes que fins aquell moment havia anat la mar de bé. Sort que anàvem a tocar de mar i això sempre anima.

Entre sotrac i sotrac hem arribat a la Cova dels Pardals que és una raconada de mar, refugi d’una barca amb una caseta a sobre. És un lloc molt polit que ha fet les delícies dels nostres velobicis. -Ens podem banyar? Per què no ens banyem?
- No, encara no, més endavant.
Hi hem esmorzat i hem fet camí cap a Son Saura, platja de la costa sud de Ciutadella. Aquí si. Ens hem banyat tant com hem volgut, ens hem empastifat de sorra, de posidònia, els més joves han jugat a voley, pales, frisby, els més grans a petanca. Cadascú al seu lloc.

Un cop dinats i sense donar massa temps a fer el ronso hem partit cap es Talaier, la platja del costat, aquesta gairebé no l’han vista, estàvem a mig recorregut de la ruta d’avui i els velobicis ja estaven pensant en què farien un cop arribats a l’institut.
Després des Talaier i sense parar, en vint minuts hem arribat a Cala’n Turqueta. Aquí si, parada, foto, alguna cura, alguna reparació mecànica menor i cap a Ciutadella. Ningú no ha demanat per banyar-se. Això que Turqueta és una de les platges més concorregudes a l’estiu. Es veu que ja havien decidit de banyar-se després de la ruta i ara calia anar per feina. Ara la pregunta era: a quina hora arribarem a Ciutadella? Els plans ja estaven fets.

De camí cap a Ciutadella hem fet parada a es Lloc Nou, finca on fa de pagès el pare d’en Pau Bosch, en Pau ens ha explicat com funciona la seva explotació ramadera i el seu pare mos ha explicat com fan el formatge amb la llet de les seves vaques. Cada any tenim un o varis pagesos dins el grup velobici i sempre és un gust que ens obrin casa seva i ens expliquin una part de les seves ocupacions.

Feta la visita, donades les gràcies i feta la foto de grup només quedava tornar cap a casa, a l’entrada de Ciutadella ens esperava la policia que aquest cop ens ha acompanyat fins a l’institut.
Un cop donades les instruccions per l’endemà (anem a dormir fora), arreglades un parell de punxades i algún fre que no anava bé, uns quants velobicis han marxat a Els hippies. Avui hem descobert que els hippies és un lloc on banyar-se que està a dos minuts de l’institut, gairebé dins el poble mateix.

En resum ha estat una ruta molt maca, no molt difícil i que serveix de preàmbul a la ruta de demà que serà molt més llarga i acabarà, després de recórrer bona part de la costa sud de Menorca, al càmping de Son Bou. Allà ens espera una nit molt animada que ens servirà per afrontar la ruta de dimecres en plenes facultats físiques i mentals.

Jordi, Quim, Edgar i Ignasi

Veure les imatges