2a FIRA DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA

Cartell Fira de la Ciència

Nota de premsa

II Fira de la Ciència de Menorca - Fundació Rubió i Tudurí

 

El Departament de Tecnologia de l’IES Josep Maria Quadrado ha estat present en la 2a edició de la Fira de la Ciència de Menorca - Fundació Rubió i Tudurí amb 2 estands, un de l’alumnat de 3r d’ESO i un de 1r de batxillerat, que s’ha dut a terme en el recinte firal de Menorca a Maó.

En l’espai de 3r d’ESO s’han presentat els projectes duts a terme en aquest primer trimestre de curs per part de l’alumnat de la matèria de tecnologia, mostrant l’aplicació de circuits elèctrics. En ell hem pogut veure grues de construcció amb control de moviment, cotxes controlats a distància o maquetes d’habitatges electrificats i a on els visitats han pogut interactuar amb tot el material. L’alumnat del nivell ha estat l’encarregat de presentar-los i resoldre els dubtes dels interessats, sempre sota la supervisió de la professora Lourdes Cortés.

Per altra banda, en l’estand de 1r de batxillerat s’ha presentat una embarcació radiocontrolada que han dissenyat i construït íntegrament l’alumnat de la matèria Tecnologia Industrial I. Aquesta embarcació, anomenada Βάρκα μέτρησης (“Várka métrisis” - vaixell de mesures), forma part del projecte SECOSTA del qual el nostre centre participa junt amb el Departament de Biologia i Geologia, i que servirà per dur a terme una batimetria de la costa de les platges de Menorca (mesura del relleu del fons marí). En aquest cas el professor responsable ha estat Joan Mercadal.

Han estat 4 dies intensos (del dimecres 12 a dissabte 15) a on l’esforç de l’alumnat ha estat recompensat per l’agraïment del públic visitant i el reconeixement de la feina ben feta.

La participació en la fira ha tingut força repercussió en premsa local en tots els mitjans: Escrita, ràdio i TV.

Entrevista en IB3 Ràdio - Programa “al dia” (dilluns 9/02) minut 7 a 21.
Entrevista a Lourdes Cortés en el Diari Menorca (edició impresa de dijous 13/02)
Notícia en IB3 TV (divendres 14/02)

Fira ciència 1

  Fira ciència 2  Fira ciència 3  Fira ciència 4

  Fira ciència 5  Fira ciència 6  Fira ciència 7

Fira ciència 8  Fira ciència 9

ESTACIÓ METEOROLÒGICA

Al llarg d’aquest curs, l’alumnat de 1r de batxillerat ha dut a terme un projecte de disseny i construcció d’una estació meteorològica basada en la plataforma arduino. La idea va sorgir del departament de Biologia, que disposa de material de mesura tradicional i desitjava fer una automatització de l’emmagatzematge de dades.

Meteorologia bisAmb una dedicació d’1 o 2 hores setmanals entre el 2n i 3r trimestre, l'alumnat es va organitzar en grups de treball en què van cercar la forma de mesurar els paràmetres que havien escollit. A partir de la cerca, i després d’una base de programació en l’entorn arduino, els grups de feina van dissenyar, muntar l’electrònica i elaborar el programa adient per fer la lectura de dades. Pel camí ens hem trobat amb moltes dificultats que hem anat solucionant.

Posteriorment es van unir tots els treballs individuals en un sol, que envia les dades via wifi a un punt d’accés de la xarxa local del centre i es fa l’emmagatzematge en una base de dades per poder-les mostrar en una web.
La web creada per visualitzar les dades es pot consultar en la següent adreça:

meteo.iesjmquadrado.cat

En ella hi trobem una petita ressenya de cada part que la composa, a més de la lectura actual dels paràmetres, un resum de dades diàries i anual i gràfics dels paràmetres més importants de les darreres 24 hores i de la darrera setmana. Estarà en proves i sotmesa a canvis durant els propers dies i, en un futur no molt llunyà, permetrà la descàrrega de les dades històriques emmagatzemades per posar-les a l’abast de qui ho consideri oportú.

DEMOLAB-DEMOTEC

20170410 111149 p  20170410 123833 p

Els alumnes de 4t ESO i 1r BAT de Tecnologia , Tecnologia Industrial I i Informàtica han assistir durant els dies 10 i 11 a les activitats Demolab-Demotec, incloses en el Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (POTU), amb la col·laboració de la Residència d’Estudiants de la UIB, amb l'objectiu de potenciar l'interès dels joves estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat per la ciència i la tecnologia. L'activitat que van dur a terme va ser la Programació d'un robor mòbil.

TECNOLOGIA. PROJECTES 2010-2011

CLASSIFICADOR DE MÈRVOLS. 3-ESO

ESTOIG. 3-ESO

RECOLLIDOR DE PILOTES. 3-ESO

CONTROL D'ALLUMENAT PÚBLIC. 4-ESO

.