PROGRAMA ALTERNANITS DE L'INSTITUT DE LA JOVENTUT DE MENORCA

Dins del programa ALTERNANITS de l'Institut de la Joventut de Menorca (INJOVE) del Consell Insular de Menorca, s'han organitzant diverses activitats dirigides als joves.

Trobareu més informació clicant damunt el cartell informatiu.

Cartell AlternaNits 2018 2019 1200px

 

ADHESIÓ AL MANIFEST CONTRA LA CONTAMINACIÓ AMBIENTAL DE MENORCA

La Comissió de Medi Ambient del centre s'ha adherit al MANIFEST CONTRA LA CONTAMINACIÓ AMBIENTAL DE MENORCA elaborat per la Sindicatura de Greuges.

La Sindicatura de Greuges de Menorca atén totes les queixes presentades pels ciutadans i associacions de l’illa en relació amb l’actuació del Consell Insular de Menorca. D’acord amb el seu reglament, també ha d'actuar per pròpia iniciativa quan entengui que es produeixin situacions que vulnerin els drets dels menorquins.

En el cas de la contaminació atmosfèrica produïda per la central tèrmica del Port de Maó el dret a un medi ambient saludable no ha estat respectat degudament. Per aquest motiu donam suport a aquest Manifest.

MANIFEST PETIT

TALAIOTS DE MENORCA PELS DRETS HUMANS

 MG 7967 p

Avui, dia 12 de gener de 2019, ens trobam aquí per encendre llums d'esperança i de reivindicació, per plantar cara i no retrocedir davant de la foscor que sembla que avança sense aturador en el terreny de la vulneració dels drets més elementals.

Hem decidit que aquest acte simbòlic en defensa dels drets de les persones refugiades tengui lloc dalt dels talaiots, perquè consideram que el patrimoni històric no ha de ser només una font de coneixement sobre el passat, sinó que l'hem de poder interpel·lar per tal de poder entendre millor el nostre present. En aquest sentit, val la pena recordar que els talaiots es van construir en una època en la qual els moviments de població d'una riba a l'altra de la Mediterrània eren quelcom normal i habitual. Per altra banda, els arqueòlegs plantegen que els talaiots haurien pogut servir com un mitjà de comunicació a distància entre els diferents poblats, ja que des d'un talaiot sempre se'n veuen d'altres, formant així una xarxa visual. Es tracta d'un sistema que hauria pogut servir, entre altres coses, per a comunicar l'arribada de perills i amenaces.

I en l'actualitat, precisament, una amenaça sobrevola la nostra societat. Hem vist com en els darrers dos anys s'han multiplicat els discursos carregats de xenofòbia i com alguns d'aquests discursos ens arriben, ara, des dels mateixos governs. A conseqüència de decisions governamentals, es persegueix, com si es tractés de delinqüents, les organitzacions d'ajuda als refugiats, es tanquen els ports als seus vaixells i es fa el possible per mostrar a tothom -fins i tot als pescadors amb bona voluntat- que l'ajuda als refugiats només els comportarà problemes.

I mentrestant, les xifres de morts a la Mediterrània només fan que augmentar.

Aquest any que acabem de deixar enrere, però, serà recordat també com l'any en què la reivindicació d'igualtat d'oportunitats i la denúncia dels abusos de poder i de la violència per part del col·lectiu feminista ha sacsejat consciències dins la nostra societat.

És per això que enguany volem afegir un esment especial a la doble dificultat i la doble condemna que suposa ser dona i refugiada. A més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d'explotació i de comerç de persones.

Per denunciar, una vegada més, aquestes situacions intolerables, per prendre consciència de la nostra pròpia responsabilitat com a ciutadans i per contribuir a posar llum en la foscor, encenem els talaiots de Menorca.