CIUTADELLA. DISSABTE 6/5/17

Dissabte, 6 de maig. Darrer dia
Normalment no solem fer crònica del darrer dia, però com ha estat una petita  aventura us en fem cinc cèntims...
De moment a quarts de vuit les vuit, rebem informació que degut a l’estat de la mar, ens traslladen el punt de partida. Ara serà Maó.
Quedem tots a quarts de deu, a la terminal del port de Ciutadella. Comencen els nervis....
La companyia Balearia, ens proporciona un bus.
Epppssss! No hi ha “bodega” en el bus que ha arribat, canvi de bus. N’esperem un altra.
Mentrestant l’espera s’esdevé emotiva cada cop més. Els nois i noies ciutadellencs volien pujar al bus a acomiadar-nos a Maó. No pot ser!!
Comencen les abraçades, les primeres llàgrimes i les emocions. Els nois i noies en un racó i els pares xerrant alegrament en un altre.

Llegeix més...

CIUTADELLA. DIVENDRES 5/5/17

Divendres, 5 de maig. (Aquesta la faig en menorquí)
Avui tenim instruccions d’arribar molt puntuals  a les vuit a s’institut. Sa policia municipal ens ha de “treure” de Ciutadella abans des servei escolar de les nou del matí. Hem estat puntuals, els guies han fet sa presentació i hem sortit de Ciutadella escortats davant i darrera per ses motos de sa policia.
vb1617 c20Els guies ens han explicat que el Mediterràni és es mar més contaminat del món i que s’ha de fer aqualque cosa per evitar-ho (avui en farem una ) i també ens han explicat com són ses festes de Sant Joan a Ciutadella, els gironins han notat que això per als ciutadellencs és un tema important. As final els han convidat a tots a tornar per Sant Joan a Ciutadella així que, ja us ho trobareu sinó aquest any, es que ve. Com sempre ho han fet molt bé.
Hem iniciat sa ruta agafant es Camí Vell, es mateix que vam agafar es primer dia. As cap d’uns quilòmetres hem sortit d’aquesta via i hem entrat a sa finca de Son Camps per arribar as poblat de Torrellafuda, un altre poblat talaiòtic. Anam a bon ritme, en ses primeres posicions de sa comitiva es veuen ses mateixes cares de cada dia. Són els que estan més forts, o els que tenen ganes d’anar davant, els altres no van gens malament.

Llegeix més...

CIUTADELLA. DIJOUS 4/5/17

Dijous, 4 de maig
Avui començarem on ho vam deixar ahir. Seria la continuació de l’etapa d’ahir. Hem anat a Ciutadella a descansar i tornem a Maó a continuar el que estàvem fent.
Ahir vam deixar les bicicletes a La Mola. La Mola és una fortificació del segle XIX feta construir per la reina Isabel II per protegir la bocana del port de Maó. Abans, aquesta funció la feia el castell de Sant Felip a l’altra riba del port però el rei Carles III el va enderrocar un cop Espanya havia recuperat Menorca desprès de la dominació anglesa de l’illa i d’un intens setge al castell.
vb1617 c16Avui els alumnes guia de la ruta ens han explicat històries com aquesta i apunts històrics de les diferents dominacions angleses del segle XVIII i de la importància del port de Maó com a punt estratègic dins la Mediterrània. Com sempre ho han fet molt bé.
L’etapa d’avui no ha estat una etapa de ruta amb un inici i un final sinó que els menorquins ens tenien preparades unes quantes activitats.


vb1617 c17La primera ha estat un joc d’orientació dins la fortalesa de La Mola. Es tractava d’una mena de ginkana on els ciclistes, per grups i amb l’ajuda d’un mapa havien de trobar unes fites repartides per la fortalesa. Un cop trobada la fita, que podia ser en superfície o en alguna galeria subterrània, havien de respondre una pregunta dels continguts que s’han explicat al llarg de la setmana i superar una prova que podia ser física, d’habilitat, mental, esportiva, etc. Qui primer trobava totes les fites i superava les proves era el guanyador. Ha estat molt divertit. A cada fita hi havia un control de pares o profes  que també ens ho hem passat molt bé.

Llegeix més...

CIUTADELLA. DIMECRES 3/5/17

Dimecres 3 de maig
A les vuit del matí ens trobem tots a la sala d’actes de l’Institut. Cares de son però aquest cop s’ha dormit bé.
Els guies de la tercera ruta ens presenten el recorregut. Se l’anomena l’etapa reina, per què serà? Us ho explicarem més tard. Els guies d’avui ens han explicat molt bé el clima de Menorca, la geologia de Menorca, zones diferenciades i diferents tipus de minerals, la flora i la fauna de l’Albufera des Grau. Com sempre ho han fet molt bé.
vb1617 c12Aquest cop descobrirem un tram de la costa nord de l’illa. Anirem del Cap de Favàritx fins a la fortalesa de La Mola situada a la bocana del port de Maó.Un paisatge salvatge, dur, preciós i espectacular que segur que farà les delícies dels nostres ciclistes.És un territori molt obert, de cara a mar i sense vegetació alta que ens pugui fer ombra per la qual cosa recomanem amb insistència que vagin ben empaguntats de crema solar. No es preveuen núvols i farem el dia al sol.

Llegeix més...

CIUTADELLA. DIMARTS 2/5/17

Dimarts 2 de maig
Són dos quarts de tres de la matinada. Un professor (no direm quin) s’aixeca a fer les seves necessitats. L’espai que ocupem al càmping sembla una rambla, en silenci, però una rambla. El professor en qüestió dóna ordres per enviar els ramblistes a dormir i se’n torna a la cabana. No se sap què ha passat després, però les cares d’avui matí donaven a entendre que, de dormir, ben poc.
vb1617 c07

A les 7’15 diana. En Bruce Springsteen ens ha despertat amb el seu The River. Poc a poc van sortint dels seus nius, molt lentament i comença l’activitat.

Llegeix més...

CIUTADELLA. DILLUNS 1/5/17

Dilluns 1 de maig
Dia de festa, però els velobicis anem per feina. A les 8 del mati tots puntuals a l’Institut Josep Maria Quadrado.
Un grup de nois i noies menorquins ens expliquen la ruta, passarem per la costa i interior (Camí de Cavalls) i ens remarquen la importància de les dunes al litoral, dels ecosistemes d’aquestes zona, dels barrancs del sud de Menorca i de la prehistòria menorquina, la coneguda cultura talaiòtica.
Passada l’explicació comencem a agafar les bicis, abans però ja tenim la primera punxada de roda. Comencem bé!!!
Ens acompanyen dos cotxes de suport, l’oficial  (ple de beguda , recanvis per les bicis i amb en Sergi Calduch  com acompanyant) i l’altre semi-oficial conduït pel lesionat Ignasi, disposat a fer qualsevol servei.
Com queavui és festa també tenim un bon grup de pares i mares que ens acompanyen en la ruta i molts d’altres que ens esperen en altres punts del camí animant-nos i agafant les pertinents imatges de record.
La policia municipal de Ciutadella ens ajuda a sortir de Ciutadella acompanyant-nos fins que agafem el Cami Vell que és un camí rural asfaltat de molt bon fer.
vb1617 c04De moment els ànims són bons. Hi ha alegria i gresca. S’agafa de seguit un bon ritme fins arribar al poblat prehistòric de Torretrencada on dos guies ens expliquen les característiques de la culturatalaiòtica. Acabem  fent foto de grup sota la taula del poblat, monument talaiòtic per exel•lència.

Continuem la ruta fins arribar a la primera cala: Cala Galdana.  Una cala preciosa on hem esmorzat bé. Ja comencen a preguntar si es podran banyar. No!  En aquesta no,.... esperem que el dia millori doncs de moment el temps fresqueja i fa vent del nord.
A partir d’aquí els cotxes de suport ens abandonen. No poden anar per on anem nosaltres i no els veurem fins a Sant Tomàs d’aquí a unes quatre hores.
Després del primer àpat de ruta, comencem el verdader camí menorquí: pujades amb pedres, baixades amb pedres, planejar amb pedres,.. TOT és ple de pedres!

Llegeix més...