PARTICIPACIÓ AL PROGRAMA DE CENTRES ECOAMBIENTALS 2023-2024

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la Conselleria d’Educació i Universitats del Govern Balear i el Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca han lliurat aquest dijous, 14 de novembre, els guardons i certificats de participació del Programa de Centres Ecoambientals 2023-2024. El nostre centre forma part dels 13 centres que han rebut el reconeixement pel seu compromís i participació.

L’objectiu del programa és integrar l’educació ambiental dins la vida quotidiana dels centres educatius de les Illes Balears. La iniciativa ofereix suport als centres per crear plans de treball que fomentin el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, incorporant-los en els currículums i els programes d’estudi propis. Al començament de cada curs, es presenta la proposta ambiental, a partir de la qual s’estableixen els objectius a treballar i es defineix un pla d’acció clar per assolir-los. Els eixos temàtics principals establerts per a aquest curs han estat biodiversitat, energia, canvi climàtic, residus i aigua. Els centres també han desenvolupat altres temes secundaris, com el consum responsable i els relacionats amb la mobilitat.com, el consum responsable, hort i jardí, biodiversitat i mobilitat.

Guardó Centres Ecoambientals 2024

Més informació a la pàgina web del Consell Insular de Menorca

L'AIGUA DÓNA PAU

I vida, bellesa, tranquil·litat, oci, salut… El dia 22 de març, dia Internacional de l’aigua a l’IES Josep Maria Quadrado es va voler fer una reflexió conjunta amb alumnat i professorat sobre la importància de l’aigua. No només pels usos quotidians als quals estem acostumats sinó perquè aquest 2024, any especialment remarcat per importants guerres, ens vam adonar que moltes vegades, la possibilitat de poder disposar d’aigua també pot ser un desencadenant que provoca conflictes bèl·lics.

A més, hem de recordar que l’escassetat d’aigua o el seu mal estat té una influència directa en la salut de les persones.

D’aquesta manera, l’alumnat va poder calcular la quantitat d’aigua que es necessita per fabricar diferents peces de roba o calcer i també observar a escala mundial, quants i quins territoris tenen conflictes per l’aigua.

A partir d’ara la frase que l’aigua és VIDA té més sentit que mai.

Dia de laigua 1Dia de laigua 2

JARDÍ VERTICAL: OXÍGEN I PLAER VISUAL

Foto JV alumnesAquests dies estem al centre com uns fillets i filletes amb sabates noves. El motiu no és altre que per fi hem aconseguit que a l’entrada de l’Institut, un quadre ple de plantes vàries ens dona la benvinguda.

La idea del jardí vertical va néixer d’una iniciativa senzilla, però molt sentida, quan vam muntar un bosc a l'entrada de l’institut el curs passat (2022-2023).

La bona acollida de la incitativa ens va donar ales per somiar una mica més gran i aprofitant unes subvencions del Consell Insular vam demanar ajuda, entre altres coses, per poder aconseguir aquest element decoratiu i alhora purificador.

Aprofitem aquest regal que ha omplert una mica més de verd el nostre centre, que ens ajuda a purificar l’aire que ens envolta i ens proporciona benestar només pel fet de contemplar-lo.

CARNAVAL AMBIENTAL

Aiii... El bosc. Però quina sort poder posar-lo en valor també a través d’una jornada tan festiva com és el Carnaval!

Aquest ecosistema, part indiscutible del nostre paisatge (ocupa gairebé la meitat del nostre territori) és una font inesgotable de recursos: aliment, oxigen, fusta, lleure, caça i és la “llar” de molts éssers vius.

Al nostre centre, des de la CMA hem volgut remarcar que tenim un “bosc” particular, que és el nostre pati. L’explicació és senzilla: no només té elements naturals comuns als boscos forestals sinó que fa una funció molt important pel que fa a la salut emocional de tota la comunitat educativa.

És el nostre espai per a gaudir del temps d’esbarjo amb amigues i companys de la mateixa manera que en els dies que no hi ha classes moltes persones busquen els famosos i terapèutics “Banys de bosc”.

No obstant això, hem observat amb preocupació que aquest espai cada vegada es veu més alterat per fems i altres objectes que l’embruten de manera repetida i incívica (mireu la fotografia adjunta, on es pot veure el que vam retirar a un pati).

Aquesta jornada de Carnaval no hem volgut deixar passar l’oportunitat de reivindicar la importància de tenir aquest espai net i de la responsabilitat que compartim totes i tots per aconseguir-ho.

Llarga vida al bosc i a un pati ben cuidat!

CMA Carnaval 2CMA Carnaval 3

CMA Carnaval 1