INTERCANVI PIRENA THALASSA

CRÒNICA DE DIMECRES, 8 DE MAIG. GALERIA DE FOTOS aquí

Pirena Thalassa Mca 2024 3 01Avui ens hem trobat a les 8 h al teatre del centre, on na Malena, na Carla, n’Elsa i na Indira ens han explicat el que faríem durant la jornada. Han començat explicant el que els menorquins entenem per “lloc” i els productes que poden produir, ja que visitarem el lloc de Binillubet. Tot seguit, han comentat construccions tradicionals del camp menorquí, com són les barreres de llenya o les parets seques. Llavors ens han explicat les torres de defensa de l’illa, centrant-se en la que visitarem: la Torre de Fornells. Finalment, han acabat la presentació explicant en que consisteixen les festes de Sant Joan perquè durant la visita a Binillubet veurem cavalls menorquins. 

Un cop enllestida la presentació, ens hem dirigit en autobús cap a Fornells i, com ahir, ens hem dividit en dos grups. El grup que ahir va quedar a Wind Fornells fent windsurf avui ha anat al Club Nàutic i viceversa. El grup que era al Club Nàutic ha tingut un matí ben mogut, mai més ben dit! A causa del fort vent, ens ha costat molt poder manejar el windsurf i pel que fa als vaixells de vela lleugera, n’hi ha hagut un que ha bolcat i tot! Igualment, hem passat un bon matí i hem trobat altres activitats per entretenir-nos, com omplir el neoprè d’aigua! El grup que ha quedat a Wind Fornells ha tingut una mica més de sort: a la caleta no hi pegava tant el vent i han pogut practicar tot el matí!

Llavors, ens hem ajuntat els dos grups i hem anat a dinar a un parc del poble per agafar forces pel capvespre! Després de dinar, vam pujar cap a la Torre de Fornells, que és la torre de defensa més gran de Menorca. 

La darrera activitat de la jornada ha estat la visita al lloc de Binillubet. Allà ens esperava na Llucia de la Cooperativa del Camp i ens ha presentat els animals que es troben al lloc, com es cultiva a Menorca i com es fa el formatge. Ha estat ben interessant!

I fins aquí el dia d’avui. Salut i vela!

CRÒNICA DE DIMARTS, 7 DE MAIG

Pirena Thalassa Mca 2024 2 01Ens hem trobat a les 8 h del matí mig endormiscats a l’aula multifuncional i en Toni, n’Esaú, n’Hugo i en Sergi ens han explicat què farem durant el dia. Començarem fent windsurf i vela, per això ens han explicat les parts i la tècnica. Llavors, visitarem el far de Cavalleria i el port de Sa Nitja i, per tant, ens han fet cinc cèntims d’ambdues localitzacions. Com que arribarem a aquests dos llocs a peu des de Fornells, ens han comentat una mica la flora i la fauna que potser trobem pel camí.

Així, ens hem posat en marxa i hem arribat a Fornells dividits en dos grups. Una meitat ha fet el matí de vela al Club Nàutic de Fornells, que es troba a les Salines de Fornells, i l’altra meitat ha fet windsurf a Wind Fornells, just a l’entrada del poble. Abans de començar, hem agafat forces gaudint del berenar i, tot seguit, els monitors ens han proporcionat el material i ens han ensenyat la tècnica. Tot i passar un poc de pena pel vent al començament, ens n’hem ensortit prou bé i ens ha agradat molt.

Acabada l’activitat del matí, ens hem reunit a Ses Salines per dinar abans de fer la caminada del capvespre. Anirem a fer un tram del Camí de Cavalls que ens durà des de Ses Salines a Cavalleria. Tot i les activitats del matí, els alumnes han caminat a un ritme ben alegre, gaudint del paisatge del nord de l’illa. S’han fet algunes aturades pel camí per observar alguns punts que els havien explicat a la presentació del matí. Un dia ben complet.

Salut i vela!

 

CRÒNICA DE DILLUNS, 6 DE MAIG

Pirena Thalassa Mca 2024 1 2Comencem la setmana!!!

Després d’haver passat el diumenge en família i haver fet un tast de Ciutadella, els alumnes arriben al centre amb ganes de provar les activitats nàutiques. A les 8 h del matí ens trobem a l’aula multifuncional per escoltar la primera presentació de les activitats del dia que ens han fet n’Alma, n’Alba i na Llucia. Explicant la tècnica de caiac, l’Albufera des Grau i part de la flora i fauna que hi trobarem.

La primera parada ens porta a la platja d’Es Grau a recollir el material i els caiacs per a iniciar l’excursió. Ens dividim en dos grups i ens porten per la platja d’Es Moro i Tamarells del Sud, les monitores ens van explicant a les platges i durant el recorregut la importància de la posidònia, la formació de platges i la seva conservació. Les parelles dels caiacs han mostrat diferent destresa en fer-lo anar en línia recta.

Ens hem quedat a dinar a la platja on hem aprofitat per conèixer-nos una mica més i compatir jocs i estona junts.

Salut i vela!!!!!

 

CRÒNICA DE DIVENDRES, 24 D'ABRIL

Activitats aquàtiques 3ESO 4 petitaEl passat divendres els alumnes i professors que participem en l'intercanvi PIRENA-THALASA vam anar al Club Nàutic de Fornells per a preparar la tornada dels nostres companys de Pont de Suert.

Tot i que el dia no acompanyava gaire, els alumnes van arribar amb moltes ganes de posar-se a l’aigua. Els monitors ens van donar un neoprè i una armilla per a poder fer les activitats de vela lleugera i windsurf.

Distribuïts en dos grups ens vàrem llançar cap a l’aigua!!!!

Llàstima que hi havia borbs a la vorera de la platja, però no va ser cap impediment per gaudir d’una jornada marinera ben divertida que ja tenim ganes de mostrar als nostres companys de Pont. Ja queda menys!!!! Tic, tac, tic, tac.

 

CRÒNICA DE DIVENDRES, 15 DE MARÇ

Ja ha arribat el darrer dia, no ens podem creure que hagi passat tan ràpidament!!!

Vàrem començar el matí com cada dia, a les 9 h al centre però ja amb les maletes preparades per tornar cap a casa. Alguns alumnes van portar les maletes a primera hora i altres les trobaren a hora de dinar, que les famílies les portaren.

Hem recollit tot el material d’esquí del hall de l’institut i ho hem carregat al bus per pujar a gaudir de la segona tanda d’esquí, en tenen moltes ganes, ja que les darreres hores del dia anterior es van aconseguir baixar pistes més difícils i els va encantar. De camí cap a les pistes alguns alumnes han comentat que han perdut el forfet, que ja entrava dins els plans.

Quan hem arribat a pistes deixem tot el material a la consigna i cap amunt que els monitors ens esperen per donar-nos més consells per aprofitar més encara zones diferents de les pistes.

A les 13 h s’ha quedat a dalt del telecadira Les Muralles per fer una baixada conjunta, per fer com una serp d’esquiadors. Ha sigut molt vistós!!!
Una vegada a baix els alumnes amb més ganes han fet alguna darrera pujada per fer el comiat de l’esquí. Els altres han anat canviant-se i tornant el material a l’empresa de lloguer, una vegada aclarit han anat cap al bus per tornar puntual a Pont.

PirenaThalassa Pont de Suert 2024 5 04En aquesta darrera jornada hem compartit dinar tots junts, les famílies de Pont de Suert ens han preparat receptes molt bones per poder gaudir d’un dinar de germanor a l’entrada de l’institut. Quan hem arribat els alumnes s’han canviat de roba, alguns d’ells s’han acomiadat d’altres alumnes que no participaven de l’intercanvi i ens hem anat concentrant davant la cantina on n’Albert ha dit unes paraules i ha donat la sortida per començar a menjar.

Els alumnes s’han posat tots junts a unes taules per aprofitar els darrers minuts a Pont, mentre pares i professors han anat xerrant i explicant com havia anat la setmana.

Una vegada s’ha menjat el dolç tant n’Ariadna, la directora del centre, com en Cape han dit unes paraules a tothom agraint la participació i la bona acollida que hem tingut els menorquins a Pont de Suert, no podem estar més contents tot el que hem pogut fer.

Toca acomiadar-nos fins al mes de maig i, pel que sembla, tothom en té moltes ganes. Abraçades, fotos i llàgrimes d’emoció entre alumnes i famílies, el poc temps que han passat junts ho recordaran sempre!!!!

GRÀCIES, AMICS DE PONT DE SUERT!!!

 

CRÒNICA DE DIJOUS, 14 DE MARÇ

PirenaThalassa Pont de Suert 2024 4 02Aquesta quarta jornada hem gaudit de l’activitat que tots esperavem amb més il·lusió: ESQUIAR!!!

Ens hem aixecat amb un dia preciós, el cel ben destapat i una previsió de temperatures agradables per a tot el dia.

Com hem fet cada matí, ens hem trobat a les 9 h al centre, hem pujat al bus i cap a les pistes de l’estació de Boí-Taüll. Hem recollit a companyes de Barruera, Boí i Taüll i ja hem enfilat cap a dalt, igual que la jornada anterior.

El paisatge tot blanc quan hem arribat ens ha animat a tots, al pàrquing tampoc hi hem trobat molts vehicles, així que encara hem pogut aprofitar millor les pistes. Abans de res tocava passar pel lloguer de material que ho tenien tot ben organitzat, bosses amb el nom de cada alumne que hi hem trobat les botes, casc i pals.

Els monitors que esperaven als de Menorca ens han fet baixar per una pista senzilla per poder-nos repartir en dos grups de nivell bàsic i ens han anat explicant la tècnica d’esquí durant dues hores. Mentre els nostres companys de Pont de Suert, que ja són experts, han pujat a les zones que més els agraden. Tots els alumnes han après ràpidament i s’han vist prou hàbils per pujar a les cintes o telecadira i esquiar per les pistes amb una mica més de dificultat.

Cap a les 13 h, després d’estar amb monitors, ens hem trobat tots per dinar i després els companys de Pont de Suert han anat acompanyant als de Menorca per les diferents pistes, tenint en compte que acabaven d’aprendre. Dues hores després ens hem retrobat per recollir i els alumnes ens han explicat que han anat per pistes verdes, blaves i, els més valents, alguna vermella. Molt bé!!!

Hem guardat tot el material llogat dins el bus per reprendre la tornada cap a Pont. A descansar que demà es torna a pujar a esquiar!!!!

 

CRÒNICA DE DIMECRES, 13 DE MARÇ

PirenaThalassa Pont de Suert 2024 3 11Tercer dia d’activitats i comencem a notar una mica de son i cansament. Tornem a iniciar la jornada a les 9 h a l’institut per anar a descobrir el Romànic i el Part Natural d’Aigüestortes.

Hem agafat el bus des del centre escolar, quan hem pujat cap a Taüll, on es troben les dues esglésies romàniques a visitar, hem parat a dos pobles a recollir parelles d’alumnes que viuen a Barruera i a Boí respectivament.

Quan hem arribat a Taüll ens hem repartit en dos grups per poder visitar les ermites més còmodament. A l’església de Sant Climent, una de les més importants del romànic de la zona, ens han fet unes explicacions de com es va desenvolupar aquesta etapa a la comarca, com es van espoliar les pintures i com s’està treballant per recuperar-les, ens mostren les imatges originals mitjançant una projecció coneguda com a ‘mapping’ i d’aquesta manera hem pogut veure com era l’absis en el seu estat original. En el cas de Santa Maria, l’altra església que hem visitat, es troba al centre del poble. Ens han explicat que com que aquestes construccions es feien sense fonaments, és molt habitual que el campanar o les parets no estiguin rectes i que han hagut de fer reforços per evitar que acabin a terra.

Hora de reposar i berenar. Hem aprofitat per reposar forces i xerrar una estona entre tots. Després un grup d’alumnes de Pont de Suert ens han fet una presentació sobre les plantes típiques dels Pirineus i alta muntanya molt interessant.

La següent activitat ens ha portat cap al Parc Nacional d’Aigües tortes i Estany de Sant Maurici. El recorregut ens ha portat des de l’aparcament fins a l’Estany de la Llebreta. Ens hem tornat a dividir en dos grups per pujar a l’estany per dues vies, un grup ha pujat pel Camí dels Enamorats i el segon grup per la pista forestal. Els guies que ens acompanyaven ens han explicat les característiques del parc, tipus de vegetació, fauna, etc., hem tingut la sort de trobar rastres de porc senglar i sentir com treballava un picot negre. Quan hem arribat a l’estany hem dinat i descansat una estona per tornar a baixar pel camí diferent del que s’ha pujat. La quantitat de neu que hem trobat pel camí i a l’estany, que estava gelat, ha sigut impressionant. Els alumnes han estat jugant i botant dins sa neu aprofitant la seva gruixa.

Finalment, tornada amb el bus cap al poble i comiat fins demà. S’ha de ben descansar que ens toca el primer dia d’esquí!!!!! En tenim moltes ganes.

 

CRÒNICA DE DILLUNS I DIMARTS, 11 I 12 DE MARÇ

DILLUNS DIA 11:

Arribada a les 9 h al centre, en horari escolar. Els alumnes i professors rebem la benvinguda per part de la directora, n’Ariadna, de l’institut de Pont de Suert.

Abans d’iniciar l’activitat d’avui un grup d’alumnes ens fan una presentació de la zona de la comarca de la Baixa Ribagorça, on ens trobem aquests dies. Després, un segon grup ens fa una explicació dels materials i roba habituals per a desenvolupar activitats de neu. Els professors vàrem recollir tots els mòbils dels alumnes abans de l’activitat i els tornaven en acabar-la.

  • Inici de la ruta Pont de Suert - Vilaller
    N’Albert ens ha fet el recorregut pel Camí de l’aigua entre Pont de Suert i Vilaller. Hem anat intercalant estones de descans per aprofitar per berenar i altres de caminar. El paisatge ens ha encantat a tots, la majoria de cims i pendents estaven coberts de neu, però, com que feia molt bona temperatura, s’ha anat fonent i hem trobat trams molt enfangats on els alumnes han viscut anècdotes ben curioses. Alguns dels alumnes no anaven amb sabates prou adequades i quan s’ha hagut de passar per zones amb bastant d’aigua o fang s’han banyat els peus. Després de 4 h de caminar hem aconseguit arribar per fi a la casa de colònies de Montsant.
  • Tallers
    A la tarda hi havia taller de batucada i taller de construcció de falles que incloïa una explicació sobre la història de les festes populars dels pobles de la comarca en referència a les falles, molt interessant. Alguns han construït la seva pròpia falla, els alumnes els ha agradat molt.

PirenaThalassa Pont de Suert 2024 2 15I com no, després de sopar, toca una estona de ‘festa’ on els alumnes han ballat i cantat tots junts.

DIMARTS DIA 12:

Després d’una nit per ‘descansar’, hem esmorzat tots junts i ens hem preparat per a fer la ruta de tornada cap a Pont de Suert. S’han fet alguns canvis en la ruta i ha sigut una mica més curta, arribant al centre un poc abans d’acabar l’horari escolar, les 15 h, tots els alumnes han pogut anar a dinar a les cases i descansar una mica.

A les 18 h hem tornat a quedar al centre per poder veure la preparació d’una obra de teatre ‘Pel davant i pel darrere’ protagonitzada per alguns dels alumnes de l’intercanvi i els seus professors que té molt bona pinta. Esperem que la puguem veure representar a Menorca.

Després hem rebut al hall de l’institut una bereneta, acompanyats de l’alcaldessa de Pont de Suert i el vicepresident del Consell Comarcal, que ens han donat la benvinguda i ens han fet entrega de les samarretes commemoratives de l’intercanvi.

Cap a descansar per a l’activitat del dimecres on hem de tenir les bateries ben carregades per poder caminar per neu una estona ben llarga!!!

 

CRÒNICA DE DISSABTE I DIUMENGE, 9 i 10 MARÇ

PirenaThalassa Pont de Suert 2024 1 02I ja ha arribat el dia!!!

Dissabte de matí, ben prest, ens hem trobat professors, professores, famílies i alumnes amb les maletes ben carregades de nervis, emoció i ganes de començar aquest projecte d’intercanvi. Quina il·lusió!

El trajecte amb el vaixell ha sigut ben tranquil i els grups d’alumnes dels dos intercanvis han aprofitat per compartir estones de riure, de jugar, i de contar batalletes abans de partir cap als pobles corresponents.

El viatge en bus ha estat un poc llarg, però el grup d’alumnes ha fet pinya i ha cantat cançons, ha explicat anècdotes i ha xerrat amb qui tenia més a prop.

Gairebé a les dotze del vespre hem arribat a l’institut del Pont de Suert, on les famílies, els professors i les professores ens esperaven amb ganes. Quan hem entrat al centre, l’alumnat lleidatà s’ha acostat a saludar els companys, les companyes i les famílies corresponents, ens han donat una coca típica per tapar un poc la gana i en una estona han anat marxant cap a les cases per poder instal·lar-se i descansar.

Avui, diumenge, l’alumnat ha gaudit del dia en família. Hi ha hagut alumnes que han passejat pel poble, però també n’hi ha hagut que han anat a esquiar o a veure paisatge nevat. Quina xalada!

Fins demà!

PirenaThalassa Pont de Suert 2024 1 07