EXCURSIÓ A LA DEPURADORA DE CIUTADELLA

depuradoraPer celebrar el dia mundial de l'aigua, els alumnes de la comissió de medi ambient hem fet una excursió a la depuradora situada a la zona sud de Ciutadella. Un grup de 12 alumnes de 1r i 2n d'ESO hem agafat la velo per anar-hi.
Una vegada allà hem vist i après quins són els processos que s'empren per a netejar l'aigua que arriba del vàter, el rentaplats, la rentadora, la dutxa…
Al arribar és sorprenent la pudor d'excrement que hi ha, però a mesura que passes la primera zona ja no en fa gens.
El primer procés es basa en llevar tota la matèria superior a 3mm, en aquest punt ens van dir que l'únic material que tiram per el vàter i no arriba a les depuradores és el paper de vàter. Les tovalloletes de paper humit no es desfan i és un gran problema, així que s'han de separar de l'aigua. Vam veure un contenidor amb tovalloletes que ens va cridar molt l'atenció. A part d'això també vam parlar de moltes coses que no s'haurien de tirar per el clavegueram i es troben a la depuradora. Sobretot el que més es tira són tovalloletes, compreses, tampons, bastonets de les orelles i preservatius.
L'aigua que surt d'aquest primer procés va a una piscina on els microorganismes s'alimenten de la matèria orgànica que si troba . Aquí,no feia tanta olor ja que s'aireja mitjançant unes bombes d'aire per a que els microorganismes puguin actuar. L'aigua que surt d'aquí ja està neta i s'empra per a regar o es tira a la mar. Els fangs que s'han format s'assequen i en fan compost que es regala als pagesos que en vulguin.

Ens va agradar molt anar-hi perquè vam descobrir i veure totes aquelles coses que no s'haurien de tirar pel vàter.

Andrea Cádiz i Anabel Marqués 2n D
Alumnes de la comissió de medi ambient