La setmana passada els alumnes de l'assignatura de Francès de 4t d'ESO van dur a terme la primera part de l'intercanvi amb Valence (França). Una experiència molt polida de la qual ens han explicat alguns detalls:
Com una de les activitats del projecte de dinamització lingüística, tot l'alumnat de 1r de batxillerat del nostre centre va participar al Concurs d'Aforismes Joan Fuster, organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears en el marc de les activitats del 2022, l'Any Joan Fuster. Cada alumne/a va participar amb un màxim de cinc aforismes acompanyats de vídeos curts. D'entre tot l'alumnat, el jurat de l'institut, format pels professors Antoni Vinent, Pilar Gener, Joan Pere Amengual i Sergi Cleofé, van escollir deu finalistes, els quals van concursar en l'àmbit insular per Menorca. Llavors, d'entre tots els participants de Menorca, dues alumnes de 1r de Batxillerat A van ser guardonades en la modalitat de batxillerat:
- IRENE FERNÁNDEZ CASASNOVAS, qui va obtenir el 1r premi consistint en un viatge al País Valencià per visitar alguns espais relacionats amb la figura de Joan Fuster.
- JANA GENER LÓPEZ, la qual rebé el 2n premi consistint en un lot de llibres i entrades per al cinema.
El passat divendres 24-3-23 les dues alumnes guardonades van anar acompanyades pel professor Sergi Cleofé a rebre sengles premis a la Delegació Territorial d'Educació de Maó. Els en van fer el lliurament la directora general de política lingüística, Sra. Beatriu Defior, el delegat insular d'educació, Sr. Joan Marquès i la comissionada de l'Any Fuster, Sra. Josefina Salord. Volem felicitar a aquestes dues alumnes i animar-les que segueixin escrivint.
El termini per sol·licitar beca per al curs 2023-2024 és del 27 de març al 17 de maig de 2023. Has de sol·licitar la teva beca dins aquest termini tot i no saber què estudiaràs o, fins i tot, si no saps amb seguretat si estudiaràs o no. Posa els estudis que consideris més probables i el setembre podràs modificar-los.
Més informació a lapàgina web del Ministeri d'Educació
Dijous passat, dia 16 de març, vam celebrar les proves cangur de matemàtiques a la sala multifuncional del Canal Salat, amb la participació del nostre institut, l'IES Maria Àngels Cardona i el Col·legi Sant Francesc de Sales de Ciutadella. Després de la prova es van fer grups dels diferents instituts per participar en una gimcana matemàtica.
Publicam la notícia de TV3 sobre una història de superació personal viscuda al Velo-Bici d'enguany.
CRÒNICA DE DIVENDRES DIA 24 DE MARÇ
Escrivim aquesta darrera crònica des del vaixell de camí cap a Menorca. El divendres ens vam aixecar amb sentiments oposats, de satisfacció per tot el que estàvem vivint, però sabent que el final de la primera part de l’intercanvi era a prop. En qualsevol cas, l’últim dia també va ser d’allò més intens.
El matí, abans de pujar cap a l’ermita de Farners, un grup d’alumnes ens van explicar que allà hi faríem una cursa d’orientació en grups de 4, i nosaltres els professors/es, històricament guanyadors d’aquest esdeveniment, seríem un dels 25 equips participants. A més, aquest any vam comptar amb l’ajuda de la noia més valenta del velobici, na Mariona, que ens va acompanyar durant part de la prova. Així, vam baixar de les velos i durant unes dues hores ens vam divertir d’allò més completant les 10 fites. Des d’aquí volem agrair als Aligots, professionals de l’entreteniment i curses d’orientació en espais naturals, que ens preparassin una prova tan entretinguda. L’equip guanyador no es sabrà fins que vinguin els gironins a Menorca, però us puc assegurar que els profes ho vam donar tot!!
Cap a les 13:30h i abans d’enfilar la davallada, ens vam fer la tradicional foto d’acomiadament sota un sol esplendorós. La davallada no va ser del tot tranquil·la i es van produir les últimes “derrapadetes” (hem acordat que a Menorca 5 lliscades de roda de la mateixa velo implicaran dia d’exclusió de ruta, i va en serio al·lots!!). Després, ja a Santa Coloma, les famílies van convidar a tot el grup a un dinar d’agermanament i de comiat per celebrar l’èxit de la primera part de l’intercanvi.
Finalment, a les 17:00h va arribar el moment de fer els parlaments finals a l’institut, agraïments a les famílies per la seva generositat, agraïments als professors/es pel compromís i una sensació agredolça que allò s’acabava, però que en 6 setmanes hi tornàvem! Després, ja us podeu imaginar… les últimes fotos, besades, abraçades i llàgrimes; i més llàgrimes i més abraçades!
A les 18:00h i amb les velos ja carregades als camions vam fer el camí invers al que havíem fet una setmana abans, però segur que sent millors del que érem gràcies a les intenses experiències viscudes i la generositat de tantes i tants. I és que d’això va el velobici, de donar per rebre després; els al·lots i al·lotes intercanvien famílies, intercanvien velos a vegades, intercanvien anècdotes, intercanvien paraules, un clàssic sentir-los tota la setmana mentre vogam repetir les paraules que els fan tanta gràcia: migdiada (per xubec), esmorzar (per berenar), comiat (per despedida) i un llarg etcétera… us puc dir que les calces són les que creen més confusió! És per tots aquests detalls tan viscuts i sentits que el velobici Quadrado-Sta. Coloma de Farners va molt més enllà de ser un viatge escolar més.
De moment, dia 6 de maig ens veurem ben prest a l’estació portuària de Ciutadella per ser uns magnífics amfitrions!