DESCOBERTA DE PARÍS

Enguany hem fet un viatge a la ciutat de la llum. Els estudiants de francès del JM Quadrado han estat preparant la descoberta de la capital francesa des que vem començar el curs, al setembre. Monuments, museus, restaurants, cafès, la vida literària, artística, els moviments d’entre guerres,  … tots són termes d’entrada prou buids de significat.
Poc a poc, van construint les diferents peces d’un trencaclosques encara desconegut per a ells amb  fotos, cançons, llocs i altra informació treta majoritàriament d’internet.

Finalment, la tasca culmina amb el descobriment d’un altre món, d’una altra cultura, d’una altra manera de fer, d’una ciutat emblemàtica de la qual alguns coneixen solament el parc de Disney, fora de París.

El nostre programa és prou atepeït, amb el denominador comú de cada dia que és caminar. París s’ha de fer a peu. Així, el primer dia arribem davant de Notre-Dame on es troba el punt zero de totes les carreteres de França. És aquí el nostre punt de partida de la descoberta. 
 
.
Durant quatre dies, veiem els palaus reials, les places on els monarques celebraven les justes medievals (Place des Vosges), les cases dels escriptors de personatges geperuts (Victor Hugo), els museus transparents (Beaubourg), el barri llatí, les estacions que han esdevingut museus (Orsay), el barri bohemi on els retratistes et fan tot d’una la caricatura al bell mig del carrer (Montmartre), El museu per excel·lència (Louvre) i l’emblemàtica Torre feta durant l’exposició universal, amnistiada el seu dia per convertir-se per sempre més en el símbol de la ciutat i en el monument més visitat del món.

 
L'Arc de Triomphe
Le Louvre
Picnic à Montmartre

El que no sospitem, però, és que a Islàndia, un volcà ha decidit vomitar-nos al damunt un núvol que ens impedirà el regrés normal a Menorca. La primera temptativa la fem  per canviar la tornada en tren. Però ve’t-ho aquí que hi ha vaga de la SNCF (que és la RENFE francesa). I a França, quan s’hi posen, les vagues poden ser letals… Els busos es col·lapsen immediatament. I al final aconseguim bitllets (de tren) per tornar el següent divendres, Quatre dies més tard del previst. Però vist el panorama, no podem fer res més que aprofitar aquelles hores extres que el volcà islandès ens regala sense voler. El primer vespre, és el Bateau-mouche (barqueta per la Seine) i la passejada pels Jardins des Tuileries.

 

fatiguée?????

L’endemà, anuncien per Internet que els aeroports s’obriran. Gestionem la tornada amb l’avió i per fi tornem a Barcelona la mateixa tarda. Hem perdut el darrer avió, així que passem la nit a  Barcelona i retornem a Ciutadella el dimecres 21, plens d’experiències per contar i bones estones compartides. Incloses unes crêpes fetes a casa d’una profe francesa que un vespre ens va convidar a sopar.
                   Préparation.......
Résultat....
                    Vaisselle....

Ha estat un descobriment total, gairebé d’un altre continent, un obrir finestres per fer-los mirar en directe allò que havien ja vist en dues dimensions. Sempre és un privilegi veure les mirades atentes i interessades dels alumnes descobridors d’altres móns.
 
 
À TOUS, UN GRAN MERCI !!!

Lita López
i
Àngels Torra