CIUTADELLA. DIJOUS 4/5/17

Dijous, 4 de maig
Avui començarem on ho vam deixar ahir. Seria la continuació de l’etapa d’ahir. Hem anat a Ciutadella a descansar i tornem a Maó a continuar el que estàvem fent.
Ahir vam deixar les bicicletes a La Mola. La Mola és una fortificació del segle XIX feta construir per la reina Isabel II per protegir la bocana del port de Maó. Abans, aquesta funció la feia el castell de Sant Felip a l’altra riba del port però el rei Carles III el va enderrocar un cop Espanya havia recuperat Menorca desprès de la dominació anglesa de l’illa i d’un intens setge al castell.
vb1617 c16Avui els alumnes guia de la ruta ens han explicat històries com aquesta i apunts històrics de les diferents dominacions angleses del segle XVIII i de la importància del port de Maó com a punt estratègic dins la Mediterrània. Com sempre ho han fet molt bé.
L’etapa d’avui no ha estat una etapa de ruta amb un inici i un final sinó que els menorquins ens tenien preparades unes quantes activitats.


vb1617 c17La primera ha estat un joc d’orientació dins la fortalesa de La Mola. Es tractava d’una mena de ginkana on els ciclistes, per grups i amb l’ajuda d’un mapa havien de trobar unes fites repartides per la fortalesa. Un cop trobada la fita, que podia ser en superfície o en alguna galeria subterrània, havien de respondre una pregunta dels continguts que s’han explicat al llarg de la setmana i superar una prova que podia ser física, d’habilitat, mental, esportiva, etc. Qui primer trobava totes les fites i superava les proves era el guanyador. Ha estat molt divertit. A cada fita hi havia un control de pares o profes  que també ens ho hem passat molt bé.


vb1617 c18La segona activitat ha consistit en una passejada en barca pel port de Maó. Això volia dir carregar 80 bicicletes i 80 ciclistes en una barca de passeig. Cap problema, al velo-bici fem el que faci falta. La barca ens ha passejat pel port de Maó. Hem vist la petjada de les dominacions angleses de Menorca del segle XVIII, hem vist els quatre illots que hi ha dins el port, hem vist les muscleres, hem vist Maó, hem vist Es Castell, hem vist creuers amarrats al moll, tot això amb una brisa marina i un solet que han fet la mar d’agradable el recorregut. Quan arribin a casa us ho explicaran tot perquè estaven molt atents a tot els que els envoltava (sobretot del barco cap endins).
I la tercera ha estat una visita guiada al castell de Sant Felip. Un cop amarrats al Moll d’en Pons a Es Castell hem desembarcat ciclistes i bicicletes per fer un trajecte molt curtet fins al Castell de Sant Felip. El castell de Sant Felip va ser un dels castells defensius més importants d’Europa durant el segle XVIII. El van construir els espanyols després que el pirata Barbarrossa saquegés Maó allà pel 1535, els anglesos quan van entrar a Menorca a principis del s. XVIII el van aprofitar i ampliar convertint-se en un símbol de la presència britànica a Menorca. D’aquest castell no en queda pràcticament res en superfície però sota terra es veu que hi ha uns quants quilòmetres de galeries.
vb1617 c19Una guia ens ha explicat el sistema de defensa amb mines i contramines (si heu llegit Victus és ben bé això), i ens hem posat una mica en la pell d’aquells britànics defensors del castell. Amb la bicicleta desada ens han donat un casc i una llanterna a cadascun de nosaltres i ja us podeu imaginar el xivarri que hem arribar a fer dins aquelles galeries tan estretes. Quan hem tornat a veure la llum del sol els ànims s’han apaivagat i, res, ruta acabada i ara toca carregar bicicletes al camió i bus cap a Ciutadella. No semblen gaire cansats. Ja estan comentant el programa per aquesta nit. No hi ha qui els pari.
Ha estat un dia intens d’activitats i complicat d’organització, sort que comptàvem amb l’inestimable ajut d’uns quants pares i mares que han fet possible l’activitat d’orientació de La Mola. Avui hem notat als nens una mica més esverats que de costum. Ens imaginem que comencen a veure que això del velo-bici s’acaba i s’ha d’aprofitar. Han intensificat les relacions entre ells i queda bastant clar que l’intercanvi deixarà petjada. A veure com venen demà.
Jordi, Salva i Ignasi