CIUTADELLA. DIMECRES 3/5/17

Dimecres 3 de maig
A les vuit del matí ens trobem tots a la sala d’actes de l’Institut. Cares de son però aquest cop s’ha dormit bé.
Els guies de la tercera ruta ens presenten el recorregut. Se l’anomena l’etapa reina, per què serà? Us ho explicarem més tard. Els guies d’avui ens han explicat molt bé el clima de Menorca, la geologia de Menorca, zones diferenciades i diferents tipus de minerals, la flora i la fauna de l’Albufera des Grau. Com sempre ho han fet molt bé.
vb1617 c12Aquest cop descobrirem un tram de la costa nord de l’illa. Anirem del Cap de Favàritx fins a la fortalesa de La Mola situada a la bocana del port de Maó.Un paisatge salvatge, dur, preciós i espectacular que segur que farà les delícies dels nostres ciclistes.És un territori molt obert, de cara a mar i sense vegetació alta que ens pugui fer ombra per la qual cosa recomanem amb insistència que vagin ben empaguntats de crema solar. No es preveuen núvols i farem el dia al sol.


Ahir vam desar les bicicletes dins un camió i aquest ens espera a l’altra punta de illa en el lloc indicat per començar la ruta, el cap de Favàritx. Està a una hora de camí en bus, això vol dir que, qui no hagi descansat prou li queda una última oportunitat.
vb1617 c13Recollim les bicicletes, revisem, posem una mica d’oli  i comencem l’etapa que ens portarà per la platja de Capifort, Cala de Morella, Cala’n Cavaller, Cala de sa Torreta, Cala Tamarells, Es Grau, Macar de Binillautí, Sa Mesquida i d’aquí fins a La Mola, és a dir, la zona nord de Maó. En aquesta època de l’any estan molt poc concorregudes. Només ens hem trobat alguns banyistes i un grup d’excursionistes anglesos. A cadascuna de les platges que anàvem passant se sentien unes veus, Ens podem banyar en aquesta? No, en aquesta encara no, espereu a Es Grau, allà ens banyarem. La veritat és que les platges estaven esplèndides i feia calor però havíem de ser a Es Grau a una hora concreta per fer una visita guiada i no podíem parar gaire.
El primer tram del recorregut ha estat molt ràpid tot i la dificultat, no hi ha hagut avaries greus ni caigudes amb conseqüències, hem arribat a Es Grau abans del previst.
vb1617 c14El recorregut és com el paisatge,  “salvatge”. Amb pujades i baixades contínues i molts cops amb la bicicleta a coll. De dins el grup ha sortit una proposta de canvi de nom al projecte: Això en comptes de velo-bici.cat s’hauria de dir portolabicicletaacoll.cat. Hem fet votacions i ha guanyat velo-bici.cat.
vb1617 c15A Es Grau ens hem dividit en tres grups i uns tècnics de Medi Ambient ens han fet una visita a l’Albufera molt interessant. Primer, ens han explicat com es formen les platges i la seva conservació gràcies a la posidònia acumulada i a la vegetació de les dunes. Desprès hem entrat dins s’Albufera des Grau, la zona humida més important de Menorca on ens han parlat de les aus que hi fan estada durant les seves migracions i del sistema de comportes que regulen el nivell de l’aigua perquè el transvasament d’aigua dolça cap al mar i també a l’inrevés es faci en l’època adequada per l’ecosistema. Tot plegat molt interessant. Però ara la gran pregunta: Podem banyar-nos ja? Heu dit que a Es Grau podríem fer-ho. Va si, podeu banyar-vos si voleu. L’aigua està molt freda, però ells no ho noten.
Un cop banyats i dinats agafem velos de nou i ens dirigim cap a Sa Mesquida, la última cala d’avui, una cala molt xula. Estaven tan concentrats en el camí i prou cansats i amb ganes d’arribar que em sembla que no l’ha vista. Demà els hi preguntaré.

Des de Sa Mesquida ens quedaven uns pocs quilometrets per carretera per arribar al nostre destí. El tema carretera és complicat perquè som molts i hem de partir el grup i han d’anar ordenats i han d’estar concentrats i han d’anar tots junts d’un en un i ...són moltes coses que els exigim quan estan molt cansats però ho han fet perfecte.
S’ha acabat la tercera etapa, l’etapa reina. És una etapa que encara no s’havia fet mai al velobici, és exigent, paisatgísticament fantàstica i que té una mica de tot, des de l’amabilitat d’un platja com Es Grau, fins a l’èpica de l’arrossegament de bicicleta pendent amunt a ple sol.
Tots s’ho han passat molt bé.


Ignasi, Salva i Jordi
https://www.relive.cc/view/969257546