EL PROJECTE BEFORE I DIE...

foto 3

Before I die va néixer de mans de l’artista Candy Chang a Nova Orleans, EUA, el 2011. Candy Chang és una artista que per desenvolupar les seves obres utilitza la intervenció en els espais públics provocant visions lúdiques i profundes sobre com podem connectar, reflexionar i conrear la salut de les nostres comunitats.

Chang ha treballat amb diferents comunitats de Nairobi, Nova York, Hèlsinki, Nova Orleans o Johannesburg, en les quals ha observat els reptes dels béns comuns democràtics i ha creat projectes públics participatius que ofereixen formes alternatives de diàleg local. La seva obra s'ha exposat a un gran nombre de ciutats i espais artístics com la Biennal d'Arquitectura de Venècia, el New Museum, la Tate Modern, entre d'altres.

L’origen del projecte Before I Die sorgeix després que Chang perdés a una persona a qui estimava i experimentar una depressió. A partir d’aquí va crear de forma anònima una paret interactiva a una casa abandonada de la seva barriada, per restaurar la seva perspectiva sobre la mort i compartir-ho íntimament amb els seus veïns. Després de rebre'n el permís, va pintar una de les parets exteriors d'una casa abandonada del seu barri de Nova Orleans amb pintura de pissarra i hi va escriure la frase "Abans de morir vull _______." Qualsevol persona podia agafar un tros de guix, reflexionar sobre les seves vides i compartir les seves aspiracions personals a l'espai públic.

Tot va començar com un experiment, encara que, al dia següent, la paret ja estava plena de respostes: Abans de morir jo vull ... cantar per a milions de persones, plantar un arbre, abraçar-la una vegada més, abandonar totes les inseguretats, ser completament jo... Ella va entendre els seus veïns d'una manera nova i la paret li va recordar que no està sola.

Després de la publicació d'unes fotos a la xarxa, les imatges es varen començar a estendre i es va iniciar una cadena de missatges de persones que també volien fer una paret a la seva comunitat. Es va crear una web d’enllaç i ara, amb la participació de milers de persones de tot el món, ja s'han creat més de mil parets de Before I Die a més de 70 països.

L'exalumna del nostre centre i actual estudiant de la Universitat de Vic, Júlia Fernández, ens va portar la proposta el passat mes de març. Per tal de portar-la a terme, es va crear de forma voluntària i participativa un grup d’alumnes de 2n i 3r d’ESO, que han estat els protagonistes i els executors del projecte, amb l’ajuda del departament de Plàstica de l'institut. Amb la finalitat de donar continuïtat al projecte original se l'ha anomenat Before I Die Ciutadella. Amb aquest projecte artístic i seguint la filosofia inicial s'ha fomentat la participació ciutadana a l'espai públic, ja que la pissarra era accessible a tothom en una de les façanes del centre; i alhora, es donava l’oportunitat de compartir una petita part de cadascú de forma lliure.

Es pot consultar el procés del projecte al compte d'instagram: @beforeidieciutadella

Moltes gràcies a tots els que hi heu participat i especialment a na Júlia per impulsar aquest projecte al nostre institut!