MENORCA. DIVENDRES, 8 DE MAIG

IMG 4601Divendres,  8 de maig
Estem dins el barco en direcció a Barcelona. Avui matí ens hem acomiadat dels menorquins. Abraçades i llàgrimes, totes les que vulgueu. Hem entrat al barco una mica tristos però ara que fa una horeta que hem sortit els ànims ja estan una mica millor.
Què vam fer ahir?...
Com sempre hem començat la jornada amb la presentació de ruta i els continguts associats. Ens ha explicat la contaminació del litoral de Menorca, la recuperació de camins de Menorca i les festes de Sant Joan de Ciutadella.  Com sempre, ho han fet molt bé.
 La ruta ens ha portat  per la costa nord de Ciutadella. Una ruta molt maca amb trams molt tècnics que han fet les delícies dels més experts i que els més prudents han fet a peu. Les bicicletes han patit molt. Es nota que fa una setmana que no es netegen perquè com més avançava la setmana les avaries han anat en augment. Ahir vam trencar ben trencats un parell de canvis de marxes. Sort que som molts i entre tots ho resolem.

.

La ruta va començar pel Camí Vell de Ciutadella, un camí rural molt estret i asfaltat que porta a diferents finques i que nosaltres utilitzem per arribar a la carretera general de Maó a Ciutadella. En aquest punt hem hagut de desdoblar el grup per fer un tram de dos quilòmetres en fila única molt ordenada. Igual que el dia anterior la maniobra ha sortit molt bé.
Un cop reagrupats hem fet camí cap a la cala del Pilar. Aquí comença el mal camí i les primeres queixes. Abans dèiem de les bicicletes que estaven bastant atrotinades però no hem dit res de nosaltres. En general, també anem bastant tocats, es nota la setmana que portem. Avui caiem molt i les bicicletes fan molt soroll.
Hem esmorzat a dalt del Pilar. Vistes espectaculars, bona companya i un entrepà; què més volem. A partir d’aquí el camí s’ha complicat i s’han produït unes quantes caigudes, dues d’elles amb sang,al mateix lloc. Una ferida al genoll i l’altra a la cara, aquesta era la den Pere Genestar que és el profe showman del Quadrado. Em sembla que ja té nova foto de perfil de WhatsApp. Estem esgotant les existències de gases i d’ampolletes de sèrum, sort que avui acabem sinó hauríem de passar per la farmàcia.
Una mica accidentats hem arribat al Macar d’Alfurinet. Un macar és una platja però de pedres grans com a síndries, a la costa nord de Menorca n’hi ha uns quants, de macars. Aquí hem realitzat una activitat de neteja del litoral marí. Hem repartit bosses d’escombraries industrials i per grups ens hem repartit pel macar i netejat de residus plàstics tot el que hem pogut. Hem emplenat quatre bosses en un plis plas. Cada any solem fer aquesta activitat que pretén conscienciar sobre la contaminació del litoral. No sempre ho aconseguim; “Per què hem de treure la merda dels altres” o bé, “Jo no he vingut a Menorca a netejar”. Tot el que recollim ho deixem allà i la brigada de l’ajuntament ho passarà a recollir.
Seguim ruta i després d’un parell d’incidents mecànics sense solució ens plantem a la platja d’Algaiarens. Qui ha volgut s’ha banyat, la veritat és que  la platja estava espectacular i feia moltes ganes ficar-se a l’aigua però avui no hi havia el deliri del primer dia. Un cop dinats i feta una migdiada a l’ombra de la tarima del socorrista ens hem disposat a marxar.
En aquest punt han vingut les presses per arribar aviat a Ciutadella. Molts han recordat que era l’últim dia i no havien pogut comprar les avarques o el formatge o el regalet pel germanet. Ara havíem de decidir si continuàvem la ruta prevista i seguir pel Camí de Cavalls fins a Cala Morell o si anàvem directe a Ciutadella. Entre una opció i l’altra hi havia més d’una hora de diferència. Al final hem optat per la via ràpida i a les cinc arribàvem a l’institut. Havíem completat totes les rutes i estàvem molt contents, no sé si perquè s’havia acabat el patiment o perquè s’ho havien passat molt bé. Els he felicitat a tots.
A la nit, un cop fetes les compres de rigor, a la sala d’actes de l’institut s’ha fet una festeta de cloenda del velo-bici d’enguany. Hi ha hagut actuacions, parlaments d’agraïment a tots els que han intervingut en el projecte, entrega de premis i obsequis a tots els participants. Al final, Mar i Cel multiversió interpretat per les nostres ciclistes.
Com heu pogut llegir al llarg d’aquests dies ha estat una setmana molt intensa en activitats i ara mateix n’hi ha la meitat dormint i l’altra prenent el sol a coberta. Abans de pujar els hem comptat i n’hi havia vint-i-set , hi som tots.
Encara que molts tenien ganes de quedar-se un quants dies més també m’han dit que tenen moltes ganes de fer els deures que els han posat per aquest dilluns.

Salut i velo
Ignasi, Salva i Evarist (ja deu haver arribat)